Romanian English French German Hungarian Italian
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Tel: 0758 576 470

Cum sa scrii un articol pentru mediul online

 

In aceasta serie de articole te voi invata cum sa scrii un articol pentru mediul online, cum sa scrii un articol optimizat pentru motoarele de cautare, cum sa scrii un articol care vinde si cum sa scrii un articol optimizat si care vinde. Este o mare diferenta intre toate acestea.

Anatomia unui articol

Un articol bun exista precum un organism. Are cap si are coada. Din punctul meu de vedere un articol bun trebuie sa aiba urmatoarele elemente:

Titlu capitvant:

exprima un beneficiu (precum acest articol – te invat sa scrii un articol), te face curios, iti rezolva o problema etc.

Introducere:

exprima beneficiile articolului si continua titlul creand o dorinta si mai mare in cititor pentru a-l determina sa citeasca. Intriga sau promite punctele care vor fi atinse.

Cuprinsul:

 Atinge punctele si promisiunile din titlu si introducere. Foloseste subtitluri pentru o parcurgere usoara a punctelor.

Sfarsit:

poate fi o concluzie, call to action, revizuire a punctelor discutate si promisiunea unor viitoare articole care vor mari aria de cunoastere a cititorului.

Stilul unui articol

Stilul unui articol poate sa fie de mai multe feluri dar voi preciza doar cateva mari categorii:

informativ

educativ (academic)

cu intentie de vanzare

poveste

Articolul informativ:

de obicei prezinta o stire, o informatie. Poate sa fie o informatie simpla si seaca sau o informatie deformata de perceptia celui care scrie articolul.

De exemplu: azi este miting pe Calea Victoriei si este blocat tot traficul, ce mama lor vs azi colegii nostri lupta pentru drepturile noastre si noi ii sustinem.

Articol educativ:

un astfel de articol prezinta o structura asemanatoare acestuia. Promite ca te invata ceva (subpunctele) si continua sa ti le explice prezentandu-ti un model de executie.

Articol cu intentie de vanzare:

aceste articole din punctul meu de vedere fie sunt foarte proaste fie sunt foarte bune. Exemple poti intalni incepand de la descrierea produselor pe emag.ro, pana la articole comandate in reviste (exemplu: review despre nu stiu ce gadget) si pana la pagini de aterizare lungi care incearca sa-ti vanda un produs informational. Cele mai bune articole cu intentie de vanzare sunt cele care dupa ce le citesti ramai cu impresia ca nimeni n-a incercat sa-ti vanda nimic ci tu vrei sa cumperi acel lucru.

Articol poveste: acest articol este o poveste de obicei personala. Astfel de articole le intalnim pe blogurile personale si abunda in descrieri si epitete. Nu au titluri si subtitluri si din punctul meu de vedere daca sunt lungi sunt greu de citit. Un articol poveste bun este un articol care-ti creaza in minte imagini luminoase, sunete si simtaminte puternice. Iti creaza o experienta.

Concluzie

Acum, toate aceste stiluri pot fi combinate. De exemplu acest articol este unul educativ combinat cu metafore specifice povestii. Observa mai sus, ca am zis ca un articol este precum “un organism, are cap si coada”. De asemenea in deschidere iti ofer o provocare, te pun sa te gandesti de ce unii au succes si de ce altii nu? Articolul acesta are un carcater preponderent educativ.