Romanian English French German Hungarian Italian
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Tel: 0758 576 470

Cateva lucruri despre Google Instant

 

1. “A murit SEO odata cu aparitia optiunii!” Afirmatia e facuta in general e “The early adopters” si cei de pe zona SM (in nici un caz Satu Mare). Multi cred ca o optiune adaugata la un motor de cautare (doh) schimba regulile in SEO. Fals, ptr ca regulile in SEO se schimba odata cu actualizarea algoritmilor.

Daca va mai aduceti aminte, Google Caffeine (care apropo, e o noua structura si nu o actualizare de algoritmi, ala era Mayday) “avea rolul de a ucide SEO”. Ratare!

2. Google Instant ar trebui sa micsoreze timpul de afisare a rezultatelor, dar si al cautarilor …ptr ca in fond Google Instant se bazeaza mult pe Google Suggest. Un alt motiv pentru “cunoscatori” de a canta prohodul SEO si SEM. Google Suggest nu a avut rolul de a omori SEO, ci doar de a modifica intr-o oarecare masura modul cum cautam.

Defapt, Google Suggest a dat idei webmasterilor in privinta obisnuintei de cautare si a sugerat cautari frecvente. Nu cu o mare influenta, asa cum erau asteptarile, Google Suggest a fost adaptat modelului de cautare instanta, deci Google Instant.

 

Revenind la timpii imbunatatiti pe care Google Instant ii faciliteaza, va ofer o alta controversa: Daca in 9 secunde vad 5-6 rezultate, cum pot vedea in 6.5 secunde 50-60 de rezultate? E inuman sa poti vedea atat de multe rezultate intr-un timp atat de scurt.

Smecheria e ca Google prin optiunea instanta scoate in evidenta doar ceea ce il intereseaza pe el: Anunturile sponsorizate si top 3-5 rezultate organice.

 

Exemplul e clar, pe .com au fost deja semnale cum ca Google incepe sa isi afiseze din ce in ce mai multe rezultate proprii.

3. Daca pana acum sugestiile oferite de Google se suprapuneau peste anunturile Adwords, acum cu optiunea instanta Google coboara anunturile centrale modificand astfel comportamentul la cautare.

In primul rand, acum vom vedea anunturile in timp ce tastam si in al doilea rand ele vor fi scoase in fata rezultatelor organice. Adica, 7 randuri mai jos pentru rezultatele organice: 4 de la sugestiile instante, 3 de la anunturile sponsorizate.

Acum merita sa fii locul 1 la o cautare!

4. Google Instant prin modificarea de comportament influenteaza cautarile long tail. Mai specific, cautarile de 5-6-7 cuvinte cheie vor fi mai rare si in general ele nu mai apar la sugestiile Google.

Da, lucrul asta e posibil. Dar se omite un lucru: daca Google nu returneaza rezultate relevante la cautarile simple (1-4 cuvinte cheie) atunci oamenii vor folosi tot fraze pentru a gasi rezultate relevate. Frazele de cautare au menirea de a detalia o cautare, deci de a returna rezultate specifice cu satifactie.

 

O mostra a ceea ce a influentat Google Instant pe .com.

5. Optiunea cautarilor instant e mai veche, Yahoo! a renuntat la ea ptr ca nu s-a dovedit a fi utila. Google poate imbunatati aceasta optiune, asta nu inseamna ca ea nu poate avea sfarsitul asemanator cu cea de la Yahoo!.

6. Sint deja chestionare facute pe .com printre webmasteri privind influentele pozitive sau negative in privinta Google Instant. Ele sugereaza faptul ca nu exista modificari majore sau pozitive in privinta noii optiuni.

Oricat ar incerca Google sa speculeze si sa influenteze comportamentul la cautari, importanta majora sta inrezultatele pe care le returneaza si nu in “ascunderea” unor rezultate nerelevante la unele cautari. Google Instant probabil a devenit o jucarie inutile cu scop de buzz, rezultatele actuale nu pot fi definitorii ptr ceea ce se intampla in viitorul apropiat.