Romanian English French German Hungarian Italian
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Tel: 0758 576 470

De ce SEO si incotro ne indreptam?

 

Pana acum ceva timp din punctul de vedere al unui consultant SEO lucrurile erau destul de simple. Reteta, fie ea si aproximativa (nimeni nu stie exact algoritmul motoarelor de cautare), parea sa vina in cativa pasi bine stabiliti si evident sa dea si rezultate. Aceasta reteta ramane si astazi valabila insa nu este de ajuns pentru firme ambitioase ce isi doresc si un brand, nu doar o imagine de nisa. Reteta pe scurt este urmatoarea:

OnSite SEO + OffSite SEO = Google love

Onsite SEO se refera la pregatirea site-ului pentru motoarele de cautare. Se incepe cu o analiza a concurentei si a cuvintelor cheie dupa care se trece la customizarea paginilor in functie de cuvintele cheie alese: titluri, descrieri, headinguri, structura de linkuri interne, densitate buna pentru cuvintele cheie in continut, etc.

Offsite SEO inseamna link building, un principiu extrem de simplu si de bun simt, care insa devine foarte costisitor in materie de resurse: timp, bani si munca efectiva, pe scurt bani. Cum facem link building? Avem diverse variante la dispozitie, de la cea mai dureroasa si anume sa cautam posibili parteneri pe Internet, sa contactam webmasterii si pana la un scurt-lung proces de negociere, submitarea in directoare, schimbul de linkuri, retele de afiliere, scrisul de articole sau comunicate de presa, etc. Linkurile externe pot sa vina si pe cale naturala atunci cand calitatea continutului este foarte buna, iar referintele se formeaza natural. Cu totii aspiram la asa ceva, insa putine idei sunt cu adevarat atat de revolutionare.

Totusi aceasta "reteta" este in continua schimbare. Motoarele de cautare se dezvolta mereu si incearca sa imbogateasca considerabil experienta utilizatorilor pentru a-i metine fideli. Este de altfel un principiu pe care ne bazam si noi, Freshbyte, si anume: calitatea creeaza fidelitate.

Daca observam ultimele tendinte inevitabil ne intrebam si cum se va schimba procesul de SEO. O scurta trecere in revista asupra fenomenelor recente. Motoarele de cautare dezvolta metode de personalizare a cautarilor pe baza logurilor si a fluxului de clickuri. Prin personalizare se imbunatateste experienta de browsing (e discutabil oricum), insa se ingreuneaza sarcina noastra, deoarece nu mai avem controlul general asupra cautarilor si pozitionarii in motorul de cautare. Daca suntem logati in contul de Google acest lucru devine evident la cautarile frecvente. Nu vom mai stii pe ce pozitie se va afla site-ul nostru pentru utilizatorul X sau Y.

O alta tendinta este dezvoltarea webului semantic, ca sa fim mai corecti webului contextual. Asta inseamna ca pentru o cautare, in rezultate vom regasi si rezultate optimizate pentru sinonimele termenului cautat. Consecinta imediata: pentru un site... creste concurenta, deoarece termenul sau expresia pentru care am optimizat site-ul isi pierde din revelanta in fata tuturor termenilor cu acelasi sens semantic.

Vom aduce pe scurt in discutie si tendinta de socializare pe net (evident ma intreb pana cand, cat va mai dura pana ajungem la suprasaturatie?) care este privita cu foarte mare interes de motoarele de cautare si de utilizatori de asemenea. Google doreste sa schimbe ierarhia cautarilor in functie de cele mai recente date relevante, Twitter va fi indexat in timp real si cautarile vor include si rezultate din acest mediu. De asemenea Facebook si-a schimbat politica de confidentialitate (Privacy policy) tocmai in ideea stimularii indexarii paginilor de Facebook de catre motoarele de cautare, lucru ce determina un interes sporit al domeniului de business pentru acest canal. Site-urile sociale de networking, bookmarks, photo si rich media se extind si devin o resursa inepuizabila pentru SEO de asemenea.

Provocarea noastra a tuturor in domeniu este sa anticipam aceste dezvoltari, sa ne adaptam rapid si sa ne miscam in acelasi ritm cu ele.